Smaczne i zdrowe napoje z Listy Produktów Tradycyjnych
Na regionalnej Liście Produktów Tradycyjnych wpisano już 86 potraw i produktów z regionu. Wśród nich jest czternaście napojów, z których część można przygotować samodzielnie w domu według tradycyjnych przepisów.
Smaczne i zdrowe napoje można przygotować samodzielnie w domu według tradycyjnych przepisów. Przyrządzimy je z roślin rosnących w ogrodzie, na polu bądź łące. W upalne dni orzeźwienie przyniosą zdrowe napoje z naszej Listy Produktów Tradycyjnych:
-
kulis (kwas z czerwonych buraczków), zgłoszony przez Annę Patyk, Koło Gospodyń Wiejskich w Bronisławiu, gmina Dobre (powiat radziejowski),
-
winko z chabru, zgłoszone przez Renatę Dzik, Koło Gospodyń Wiejskich w Bronisławiu, gmina Dobre (powiat radziejowski).
W ciepłe dni na Kujawach i Pomorzu przyrządzano również:
-
herbatki z ziołowych wianków – napar z suszonych ziół związanych w wianki, przygotowywane na zakończenie oktawy Bożego Ciała,
Produkty, które reprezentują województwo na ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych to część bogatego i wciąż żywego dziedzictwa kulinarnego Kujaw i Pomorza. Te tradycyjne przepisy przywołują nierzadko wspomnienia smaków dzieciństwa – przyznaje marszałek Piotr Całbecki
Najnowszymi produktami z Kujaw i Pomorza, wpisanymi na ogólnopolską Listę Produktów Tradycyjnych są marmolada z buraków cukrowych, piołunówka tucholska i placek drożdżowy. Wykaz prowadzony przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi zawiera już 86 wyrobów i potraw z naszego regionu.