Uroczyste otwarcie Muzeum Warzelni Soli w Ciechocinku
fot. Szymon Zdziebło/tarantoga.pl
Aparaty do gimnastyki leczniczej z początku XX wieku, zabytkowe urządzenia, które służyły do budowy tężni oraz elementy wykorzystywane w produkcji soli spożywczej poznają odwiedzający Muzeum Warzelni Soli i Lecznictwa Uzdrowiskowego w Ciechocinku.
Muzeum powstało w nieużywanej obecnie części warzelni soli przy ulicy Solnej 6. Do tej pory znajdowała się tu skromna wystawa. Gruntowny remont umożliwił stworzenie miejsca, w którym mieszkańcy i turyści odwiedzający Ciechocinek mogą oglądać eksponaty związane z warzelnictwem i działalnością uzdrowiskową miasta.
Ciechocińska warzelnia soli jest unikatowym zabytkiem przemysłowym, w którym niezmiennie od 185 lat w tradycyjny sposób produkowana jest sól spożywcza. Odbywa się tu ostatni etap odparowywania i krystalizacji solanki. Roztwór solny spływający z tężni dociera tu rurociągiem, a następnie jest podgrzewany w otwartych, płaskich naczyniach zwanych panwiami. Osadzające się kryształki suszy się w drewnianych parownikach i tak powstaje gotowy produkt, który trafia do magazynu. Warzona, czyli gotowana sól to najlepszy gatunek soli jadalnej. W procesie jej produkcji powstaje także szlam i ług wykorzystywany do zabiegów leczniczych.
Symbolicznego przecięcia wstęgi dokonali marszałek Piotr Całbecki i Marcin Zajączkowski, prezes marszałkowskiej spółki Uzdrowisko Ciechocinek. Uroczystości otwarcia muzeum towarzyszyło zwiedzanie wystaw z przewodnikiem, pokaz archiwalnych filmów i ognisko.
Poza zabytkową warzelnią soli (w skład której wchodzi otwarte muzeum) Uzdrowisko Ciechocinek S.A. jest zarządcą tężni solankowych, fontanny Grzybek i czterech obiektów szpitalno-sanatoryjnych: Szpitala Uzdrowiskowego nr 4 „Dom Zdrojowy”, Łazienek Uzdrowiskowych nr 1, Sanatorium Uzdrowiskowego nr 6 Grażyna i Dziecięcego Szpitala Uzdrowiskowego nr 3 im. dra Markiewicza.