Rusza akcja 'Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina'
fot. Szymon Zdziebło/tarantoga.pl dla UMWKP
W naszym województwie udało się zbudować tradycję oficjalnych obchodów Święta Niepodległości w połączeniu z rodzinnymi spotkaniami przy stole i gęsiną jako głównym daniem. Tegoroczne święto odbędzie się w dniach 11-12 listopada.
Akcja „Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina” to radosne świętowanie i kulinarne doznania. Podczas finałowego Festiwalu Gęsiny będzie można znaleźć wyjątkowe artykuły – regionalne produkty, żywność ekologiczną czy rękodzieło. W Gęsiej Karczmie będą odbywać się degustacje, którym towarzyszyć będą muzyka na żywo i konkursy z nagrodami. Nie zabraknie pokazów prowadzonych przez znanych kucharzy: Mateusza Gesslera, Grzegorza Łapanowskiego, Cristiny Catese i Tomasza Purola.
Jak co roku marszałek Piotr Całbecki przekazuje mieszkańcom regionu gęsie tuszki na świąteczny obiad, w tym roku jest ich 2022. Można je wygrać w konkursach przeprowadzanych przez regionalne i lokalne media. Już wkrótce ogłoszony będzie także konkurs na najlepszą relację z obiadu z gęsiną w roli głównej, konkurs skierowany do kół gospodyń wiejskich, a także konkurs plastyczny dla dzieci.
Najlepsi producenci gęsiny będą mogli zawalczyć o Złoty Półgęsek. Zapoczątkowana w 2012 roku nagroda trafi do małych przedsiębiorców, którzy będą obecni jako wystawcy podczas Festiwalu Gęsiny.
Tych, którzy będą woleli pozostać w domach, zaprosimy na Wirtualny Ryneczek. W ofercie znajdą się produkty wystawców biorących udział w Festiwalu Gęsiny.