Smakołyki z województwa
Bogactwo kulinarne naszego regionu znane jest wszystkim jego mieszkańcom. Teraz jednak, dzięki publikacjom Urzędu Marszałkowskiego – wiedza ta będzie mogła stać się udziałem szerszej rzeszy zainteresowanych.
Pierwszy z wydanych w ostatnim czasie tomów, to wydane w ramach projektu ADEP „Kujawsko-pomorskie produkty tradycyjne”. W książce znaleźć można opisy regionalnych produktów spożywczych. Uzupełniają je fotografie.
„Żyj aktywnie, smakuj tradycję” to z kolei poradnik dla osób, zainteresowanych produkcją produktów regionalnych i tradycyjnych. Poradnik pokazuje jak krok po kroku zarejestrować interesujący nas towar zgodnie z wymogami Unii Europejskiej. Vademecum przyszłego producenta wskazuje jednocześnie źródła dofinansowania oraz możliwe działania promocyjne.
Województwa kujawsko-pomorskie może poszczycić się bogatą ofertą kulinarną. Nasze produkty cieszą się dobrą opinią smakoszy i miłośników zdrowej żywności. Z doskonałych walorów smakowych słyną powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły, których receptura nie zmieniła się od wieków. Lokalne nalewki zdobywają uznanie w całym kraju, a czym są pierniki z Torunia, nikomu przypominać nie trzeba.
Źródło: kujawsko-pomorskie.pl