Dzień Wielkiego Obżarstwa
W dniu dzisiejszym obchodzimy Tłusty Czwartek, czyli dzień wielkiego obżarstwa.
Tłusty czwartek to w kalendarzu chrześcijańskim ostatni czwartek przed nadchodzącym Wielkim Postem. Otwiera ostatni tydzień karnawału i był niegdyś wstępem do hucznych, obficie zakrapianych, pełnych obżarstwa zabaw i bali karnawałowych. Tradycyjnie w Polsce w tym dniu można objadać się do woli. Najpopularniejsze potrawy to pączki i faworki, zwane również w niektórych regionach chrustem. Zwyczaj smażenia pączków pojawił się w Polsce w XIX wieku. Smakołyki nadziewane były często migdałami lub orzechem - kto na nie trafił, miał mieć w życiu szczęście. Dzisiaj mówi się, że kto w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka, przez cały rok będzie miał pecha.
Średnio w tym dniu w Polsce spożywanych jest blisko 100 milionów pączków, co daje 2,5 paczka na głowę. Radzimy jednak objadać się z umiarem, gdyż poza tym że są smaczne, są także bardzo kaloryczne przysmaki.
Przepis na pączki
Składniki:
- 50 dag mąki
- 5 dag drożdży
- 1 szklanka mleka
- 8 dag cukru
- 2 jajka
- 2 żółtka
- sól
- 75 dag smalcu lub po połowie smalcu i oleju
- 15 dag cukru pudru do posypania
- cukier waniliowy
Drożdże umieścić z 2 łyżkami mleka, łyżką cukru i 2 łyżkami mąki, odstawić do wyrośnięcia. Jajka, żółtka i cukier należy ubić w misce ustawionej na garnku z wrzącą wodą. Do przesianej mąki dodać wyrośnięty rozczyn, ubite jajka, wymieszać ciasto i w miarę mieszania dolewać cieple mleko, wyrobić, pod koniec wyrabiania dołożyć stopniowo tłuszcz i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, podzielić na 40 jednakowej wielkości kawałków i uformować okrągłe pączki. Można ja nadziać dżemem lub marmoladą. Po powtórnym wyrośnięciu trzeba włożyć pączki do rozgrzanego tłuszczu, smażyć przykryte. Po zarumienieniu spodu naczynie należy odkryć, pączki odwrócić i jeszcze chwilę smażyć. Osączone z tłuszczu świeże pączki posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
przepis pochodzi z serwisu kulinarnego kucharz.pl