Miesiąc maj wzmożonym czasem zatruć pokarmowych
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny we Włocławku w związku z nadchodzącym okresem letnim, szczególnie sprzyjającym namnażaniu się drobnoustrojów, a tym samym ryzykiem wystąpienia zatruć pokarmowych – przypomina o konieczności utrzymania prawidłowego reżimu sanitarnego przy przechowywaniu, przygotowywaniu oraz spożywaniu posiłków.
Problem zatruć pokarmowych nasila się w miesiącu maju, w którym odbywają się uroczystości pierwszokomunijne. Aby uniknąć zachorowań należy :
• żywność zwłaszcza pochodzenia zwierzęcego – mięso, jaja i drób - kupować tylko ze źródeł legalnych i nadzorowanych przez Państwową Inspekcję Sanitarną lub Inspekcję Weterynaryjną,
• nie kupować żywności od nieznanych wytwórców i przygodnych sprzedawców, głównie lodów, ciastek, mleka i jego przetworów oraz mięsa
i ryb,
• w czasie transportu, przechowywania i sporządzania potraw nie dopuszczać, aby surowce stykały się z produktami gotowymi do spożycia,
• utrzymywać w czystości naczynia i sprzęt kuchenny,
• unikać spożywania potraw z dodatkiem jaj surowych takich jak : tatar, sernik na zimno, kremy do ciast,
• jaja przed wybiciem myć i wyparzać (10 sekund we wrzątku),
• przechowywać żywność w niskiej temperaturze z zachowaniem segregacji surowców i produktów gotowych do spożycia,
• myć ręce zawsze po wyjściu z ubikacji i przed przygotowaniem oraz spożyciem posiłków,
• dokładnie myć, obierać warzywa i owoce, zwłaszcza spożywane na surowo.
Zatrucie pokarmowe to stan zapalny przewodu pokarmowego występujący w postaci ostrego nieżytu żołądkowo-jelitowego. Przyczyną zatruć pokarmowych są zwykle znajdujące się w żywności bakterie lub wirusy. Zdecydowanie częściej zdarzają się one w ciepłych porach roku, gdy drobnoustroje znajdują korzystne dla siebie warunki rozwoju. Bakteryjne zatrucia pokarmowe powodują toksyny produkowane w czasie wzrostu drobnoustrojów. Okres wylęgania tej choroby jest zróżnicowany i zależy od rodzaju bakterii. Zazwyczaj występują nudności, wymioty, bóle brzucha, biegunka, a niekiedy towarzyszy im gorączka. Objawy zatrucia pokarmowego najczęściej ustępują po kilku dniach.
Bardzo często zdarza się, że przy zatruciach potrzebna jest interwencja lekarska. W szczególnosci dotyczy ona leczenia przy zatruciu Salmonellą. Najczęstszą postacią występującą w około 80% przypadków jest ostry nieżyt żołądkowo-jelitowy, charakteryzujący się takimi objawami jak nudności, wymioty, bóle brzucha, biegunka, a niekiedy pojawia się gorączka i bóle głowy. Czasami choroba przyjmuje bardziej gwałtowne formy, nazywane w zależności od rodzaju występujących objawów postacią: cholerowatą, durowatą, grypopodobną, które często wymagają leczenia szpitalnego.
Praktyczne wskazówki jak uniknąć zatruć i zakażeń pokarmowych:
• Kupuj żywność z wiadomego i pewnego źródła, sprzedawaną w sposób higieniczny i w odpowiednich warunkach
• Myj i wyparzaj jaja przed ich użyciem do produkcji potraw
• Przechowuj żywność łatwo psującą się w niskiej temperaturze (szczególnie potrawy przygotowane z majonezem, ciastka z kremem itp.)
• Przechowuj żywność z zachowaniem segregacji surowców i produktów gotowych do spożycia
• Nie zamrażaj powtórnie raz rozmrożonej żywności
• Latem rób zakupy rano lub wieczorem, kiedy jest chłodniej
• Dbaj o czystość pomieszczeń i sprzętu kuchennego