Metody walki z grypą i przeziębieniem
Najskuteczniejszą metodą zapobiegania grypie są profilaktyczne szczepienia ochronne. Zawsze należy pamiętać, że jeśli pojawiają się jakiekolwiek wątpliwości czy zaszczepić siebie lub dziecko, warto porozmawiać z lekarzem jednak szczepiąc się, zmniejszamy ryzyko zachorowania.
Szczepienia można wykonać praktycznie „od ręki”. Jeśli zdarzy się, że przychodnia nie posiada danej szczepionki, dokonuje odpowiedniego zamówienia i w przeciągu 1 – 2 dni szczepionka jest do dyspozycji pacjenta. Specjaliści uczulają: ważne jest, aby prowadzić zdrowy i higieniczny tryb życia, czyli m.in.: starać się utrzymywać dobrą kondycję fizyczną, uprawiać sport, a przynajmniej codzienne chodzić na spacer; przestrzegać stałych godzin posiłków; utrzymywać w domu i w pracy odpowiednią temperaturę, najlepiej 17-21 st. C (wyższa niż 22 st. C jest niewskazana); zadbać o regularne wietrzenie pomieszczeń (sprzyja to mechanicznemu usuwaniu nagromadzonych w powietrzu wirusów i bakterii); przestrzegać higieny snu (odpowiednie pory snu oraz właściwa dla wieku liczba przespanych godzin). Przed grypą dobrze zabezpiecza witamina C. Należy wiedzieć, że choroba ma najczęściej nagły początek – objawia się wysoką gorączką, bólami mięśniowymi, uczuciem ogólnego rozbicia oraz różnie nasilonymi objawami ze strony układu oddechowego /kaszel, katar/. Rozwija się w ciągu 18-72 godzin od momentu wniknięcia wirusa do organizmu i trwa, o ile nie dojdzie do powikłań, około 7 dni. Ze względu na możliwość wystąpienia bardzo groźnych powikłań pogrypowych, wymagających leczenia szpitalnego grypa jest chorobą groźną. Najczęstsze powikłania to zapalenie płuc, zapalenie oskrzeli i oskrzelików, zapalenie ucha środkowego ( zwłaszcza u dzieci ), zapalenie mięśnia sercowego i osierdzia.
Ważne jest, aby prowadzić zdrowy i higieniczny tryb życia. W tym zakresie należy m.in.:
* Starać się utrzymywać dobrą kondycję fizyczną, uprawiać sport, a przynajmniej codzienne chodzić na spacer;
* Przestrzegać stałych godzin posiłków;
* Zadbać o to, by codzienna dieta zawierała pełnowartościowe białko (mleko, mięso, sery) i zwiększone dawki witaminy C (świeże jarzyny, owoce, soki);
* Włączać do diety czosnek i cebulę albo preparaty zawierające ekstrakty z tych roślin;
* Pić napary z lipy, malin, rumianku i tymianku, soki z jeżówki purpurowej i malin;
* Przestrzegać tzw. higieny snu (odpowiednie pory snu oraz właściwa dla wieku liczba przespanych godzin);
* Utrzymywać w domu i w pracy odpowiednią temperaturę, najlepiej 17-21 st. C (wyższa niż 22 st. C jest niewskazana);
* Zadbać o regularne wietrzenie pomieszczeń (sprzyja to mechanicznemu usuwaniu nagromadzonych w powietrzu wirusów i bakterii);
* Nie narażać się niepotrzebnie na kontakt z wirusami. Należy unikać dużych zbiorowisk ludzkich, zwłaszcza w zamkniętej przestrzeni (teatr, kino, supermarket, przychodnia).
Oprócz tych środków przed grypą dobrze zabezpiecza witamina C i preparaty witaminowe.