Włocławski Sanepid przestrzega i przypomina
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny we Włocławku w związku z nadchodzącym okresem letnim, szczególnie sprzyjającym namnażaniu się drobnoustrojów, a tym samym ryzykiem wystąpienia zatruć pokarmowych – przypomina o konieczności utrzymania prawidłowego reżimu sanitarnego przy przechowywaniu, przygotowywaniu oraz spożywaniu posiłków.
Problem zatruć pokarmowych nasila się już w miesiącu maju, w którym odbywają się uroczystości pierwszokomunijne. Choroba zatrucia pokarmowego wynika ze spożycia pokarmu lub przyjęcia płynów zawierających substancje szkodliwe, a w szczególności toksyn bakteryjnych, drobnoustrojów lub obu naraz. Choroba ta charakteryzuje się objawami ostrego nieżytu żołądkowo-jelitowego.
Aby uniknąć zachorowań należy:
- żywność zwłaszcza pochodzenia zwierzęcego – mięso, jaja i drób - kupować tylko ze źródeł legalnych i nadzorowanych przez Państwową Inspekcję Sanitarną lub Inspekcję Weterynaryjną,
- nie kupować żywności od nieznanych wytwórców i przygodnych sprzedawców, głównie lodów, ciastek, mleka i jego przetworów oraz mięsa i ryb,
- w czasie transportu, przechowywania i sporządzania potraw nie dopuszczać, aby surowce stykały się z produktami gotowymi do spożycia,
- utrzymywać w czystości naczynia i sprzęt kuchenny,
- unikać spożywania potraw z dodatkiem jaj surowych takich jak : tatar, sernik na zimno, kremy do ciast,
- jaja przed wybiciem myć i wyparzać (10 sekund we wrzątku),
- przechowywać żywność w niskiej temperaturze z zachowaniem segregacji surowców i produktów gotowych do spożycia,
- myć ręce zawsze po wyjściu z ubikacji i przed przygotowaniem oraz spożyciem posiłków,
- dokładnie myć, obierać warzywa i owoce, zwłaszcza spożywane na surowo.