Rafał i Bartłomiej „Mistrzami Kuchni Śląskiej”
Dwóch uczniów Zespołu Szkół Chemicznych we Włocławku Rafał Kanderski i Bartłomiej Studziński otrzymało prestiżowy tytuł „Mistrzów Kuchni Śląskiej”, zdobywając główną nagrodę w III Ogólnopolskim Konkursie Młodych Talentów.
- 4 czerwca wzięliśmy udział w III Ogólnopolskim Konkursie Młodych Talentów w Częstochowie. Konkurs miał wyłonić Mistrza Kuchni Śląskiej. Po przygotowaniach do konkursu i pracy zespołowej uczniom Zespołu Szkół Chemicznych udało się zająć pierwsze miejsce w konkursie - powiedziała opiekun Aneta Wszelak.
Rafał i Bartłomiej dzięki wygranej w konkursie zakwalifikowali się do międzynarodowego konkursu kulinarnego, który odbędzie się w marcu 2012 roku w Belgii. W zwycięstwie chłopców udział mieli: Mariusz Gachewicz oraz Jacek Maksymowicz z Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy Euro-Toques Polska, którzy pomagali w przygotowaniach do konkursu. Skuces uczniów ZSCh to w dużej mierze załuga Wiesława Ambroza, który pochodzi ze Śląska i nakreślił kierunek, drogę w jakiej powinni iść, chcąc wygrać śląski konkurs.
- Swoją przygodę z kuchnią zacząłem jako młody chłopak. Talentu kulinarnego nie odziedziczyłem. Zainteresowanie kuchnią i gotowaniem wyszło samo z siebie - powiedział Barrłomiej Studziński
- Gotuję można powiedzieć od dziecka, zaczęło się od jajecznicy, później coraz bardziej skomplikowane dania, a teraz jak widać osiągnąłem coś większego. W planach mam poszerzanie wiedzy kulinarnej i starty w kolejnych konkursach - powiedział Rafał Kanderski.
Gotując potrawy na turnieju nie można korzystać z przypraw lub jarzyn jakie dostępne są w sklepach. Chłopcy podczas konkursu mogli korzystać tylko z przypraw podstawowych takich jak pieprz, sól lub zioło.