Perły z regionu na Polagra-Food
„Podpiwek Kujawski” Agnieszki Zamojskiej z Bydgoszczy, „Roladki z gęsi” Cecylii Jaskulskiej z Wasielewka oraz „Zocirki Kruszyńskie” Ireny Kubiak z Kruszyna - to produkty z Kujawsko - Pomorskiego nagrodzone w finale konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo. Smaki Regionów”.
Laureatów nagród „Perły 2011” poznaliśmy podczas poznańskich Międzynarodowych Targów Spożywczych Polagra Food 2011. Celem konkursu jest przede wszystkim promocja lokalnych produktów oraz aktywizacja lokalnych wytwórców do działań na rzecz budowy rynku tradycyjnej żywności.
Polagra-Food to cykliczna impreza, na której obecne są wiodące firmy działające w branży spożywczej. Nie zabrakło na nich kupców z największych sieci handlowych w Europie, restauratorów, właścicieli obiektów gastronomicznych, a na zaproszenie ministra rolnictwa i rozwoju wsi na tegoroczne targi przyjechali również przedstawiciele ministerstw państw UE, odpowiadających za ten segment polityk wewnętrznych.
Podczas imprezy prezentuje się ponad dwustu wystawców z branż mięsnej, mleczarskiej, cukierniczej, spożywczej i alkoholowej, w tym nasi regionalni wytwórcy. Kujawsko-Pomorskie ma swoje stoisko w pawilonie ,,Smaki Regionów”. Wystawiamy wyroby które zostały wpisane na ministerialną listę produktów tradycyjnych oraz inne regionalne specjały. Goście mają możliwość degustacji takich produktów jak kajmak i podpiwek kujawski, a także miodów, powideł i marynowanych grzybów.