Dziedzictwo Kulinarne Kujaw i Pomorza
Województwo kujawsko-pomorskie zaprasza do udziału w naszej regionalnej sieci "Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze". Do projektu mogą zgłaszać się wszyscy prowadzący działalność produkcyjną i usługową w branży rolno-spożywczej.
Decyzję o kandydowaniu do Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego samorząd województwa podjął w 2010 roku. Po spełnieniu niezbędnych kryteriów członkostwa, właściciel licencji, Komitet Współpracy Południowo-Wschodniej Skanii (SÖSK) przyjął nasz region w poczet członków, a tym samym przyznał nam prawo do korzystania z logo Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego.
Idea Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego powstała w szwedzkim regionie Skania i na duńskiej wyspie Bornholm w 1995 roku. Jest to inicjatywa propagująca tradycyjne produkty kulinarne oraz wspierająca ich ochronę i promocję. Aktualnie członkami sieci jest 26 regionów Europy. Celem Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego jest promocja żywności regionalnej, opartej na lokalnych surowcach. Wpisuje się to w preferencje współczesnego konsumenta, poszukującego żywności naturalnej, bezpiecznej i smacznej.
Do członkostwa w regionalnej sieci Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze zarząd województwa zaprasza wszystkich prowadzących działalność produkcyjną i usługową w branży rolno-spożywczej: właścicieli gospodarstw ekologicznych i agroturystycznych, a także cukiernie, piekarnie, kawiarnie, restauracje i hotele, przetwórnie, spółdzielnie mleczarskie i zakłady mięsne. Gotowość przystąpienia zgłosiło już kilkanaście firm.