Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów
Grzybowniczki, fjut, śliwki na rożenkach oraz zaklepunka z lubczykiem to produkty z naszego regionu, które otrzymały tytuł „Perła 2012” w XII edycji ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.
Organizatorem konkursu, odbywającego się pod patronatem ministra rolnictwa i rozwoju wsi oraz marszałków województw, jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego wspólnie ze Związkiem Województw RP. Partnerami merytorycznymi i organizacyjnymi finałów konkursu w regionach są urzędy marszałkowskie i wojewódzkie ośrodki doradztwa rolniczego.
Konkurs składał się z dwóch etapów. Finał na szczeblu wojewódzkim odbył się 13 maja w Minikowie w gminie Nakło nad Notecią. Drugi etap, polegający na wyróżnieniu przez krajową kapitułę konkursu najlepszych produktów oraz dań wybranych spośród produktów nominowanych w regionach, oraz przyznaniu ich twórcom nagrody „Perła 2010” zakończył się 7 października w Poznaniu.
W konkursie wyróżniono następujące produkty z województwa kujawsko-pomorskiego:
- grzybowniczki – Alicja Rutkowska, Koło Gospodyń Wiejski Łosiny (gmina Tuchola),
- fjut – Marzena Przytarska (Przyrowa, gmina Gostycyn, powiat tucholski),
- śliwki na rożenkach – Hieronim Błażejak, Zakole Dolnej Wisły (Czarże, gmina Dąbrowa Chełmińska, powiat bydgoski),
- zaklepunka z lubczykiem (potrawa) – Elżbieta Weyna, Koła Gospodyń Wiejskich w Gostycynie (powiat tucholski),
Przyznawany w ramach konkursu tytuł „Klucz do Polskiej Spiżarni” przypadł Kołu Gospodyń Wiejskim w Bronisławiu (gmina Dobre, powiat radziejowski).
Zdjęcia do artykułu: