"Dworski" będzie lepszy niż "Włocławski"?
Już niebawem będziemy mogli się przekonać, jak smakują nowe produkty spółki "Polskie Przetwory". Jest wśród nich między innymi ketchup, który nazywa się "Dworski". Czy będzie równie popularny jak "Włocławski", produkowany od stycznia w Łowiczu?
W 2013 roku Agros-Nowa, w ramach procesu racjonalizacji kosztów, podjęła decyzję o przeniesieniu produkcji z Włocławka do Łowicza. Transakcja sprzedaży składników majątkowych zakładu produkcyjnego we Włocławku nie objęła sprzedaży marki Włocławek, której właścicielem pozostaje nadal Grupa Agros-Nova. Produkcja ketchupu, jak i innych produktów tej marki w niezmienionych recepturach jest dalej rozwijana w zakładzie produkcyjnym w Łowiczu.
31 stycznia bieżącego roku Krajowa Spółka Cukrowa S.A. sfinalizowała zakup od Agros Nova Sp. z o.o. dawnych Kujawskich Zakładów Przemysłu Owocowo-Warzywnego „Włocławek”. Obecnie Zakładem we Włocławku zarządza spółka zależna KSC S.A. - Polskie Przetwory Sp. z o.o., która w pierwszej kolejności zaoferowała półprodukty – przeciery warzywne i owocowe . Podstawą profilu produkcji są produkty warzywne, szczególnie ketchupy i koncentrat pomidorowy. Już wówczas spółka planowała rozszerzenie asortymentu o produkty konsumenckie pod własną marką, która ma nawiązywać do rozpoznawalnych wieloletnich tradycji jakości lokalnych surowców i jakości produkcji.
Dzisiaj wiadomo, że nowa marka nazywa się "Dworski". Jak wynika z informacji zamieszczonej na stronie internetowej "Polskie Przetwory", w asortymencie znajduje się 9 produktów: ketchupy w opakowaniach plastikowych i szklanych, koncentraty pomidorowe i ogórki konserwowe.
O tym, czy ketchup "Dworski" stanie się konkurencyjny dla "Włocławskiego" przekonamy się niebawem.