Nasza żywność na targach "Zielony Tydzień" w Berlinie
Tradycyjnie już nasz region bierze udział w Międzynarodowych Targach Rolno-Spożywczych Zielony Tydzień w Berlinie. To już 81. edycja tych największych światowych targów żywności, rolnictwa i ogrodnictwa.
Organizowana cyklicznie od 1926 roku impreza jest miejscem spotkań branżowych producentów i przetwórców żywności oraz ogrodników z całego świata, którzy - prezentując produkty żywnościowe wysokiej jakości, promując swoje marki i testując gusta konsumentów - mają doskonałą możliwość nawiązywania kontaktów biznesowych, pozyskiwania klientów i nowych rynków.
W tym roku stoisko województwa kujawsko-pomorskiego (hala 11.2, stoisko nr 103) na powierzchni 96 metrów kwadratowych obejmuje regionalną ekspozycję promocyjną oraz stanowiska naszych producentów żywności (wykaz firm), wśród których znajdą się członkowie regionalnej sieci Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze oraz firmy należące do utworzonego w 2014 roku klastra spółdzielczego Spiżarnia Kujawsko-Pomorska.
Oprócz pokazów kulinarnych i degustacji w Berlinie prezentujemy filmy promujące walory turystyczne i przyrodnicze regionu oraz produkty tradycyjne i regionalne, a także materiały informacyjne na temat warunków inwestycyjnych i gospodarczych oraz atrakcji kulinarnych i turystycznych. Walory kulinarne i turystyczne Kujawsko-Pomorskiego przedstawiamy także w niemieckiej gazecie „Kommerzblatt”.
Równolegle do targowych ekspozycji, degustacji i pokazów odbywają się liczne seminaria i konferencje o tematyce rolniczej, ekonomicznej oraz poświęcone powiązaniom producentów surowców i przetwórców. Tegorocznemu Zielonemu Tygodniowi towarzyszy ponad 300 prelekcji i seminariów branżowych, wśród nich organizowana przez Okręg Polskiego Związku Wędkarskiego w Toruniu (wspólnie z Niemieckim Związkiem Wędkarstwa w Poczdamie) dwudniowa konferencja na temat wymiany doświadczeń dotyczących restytucji jesiotra ostronosego w zlewni Morza Bałtyckiego.