Dziś Dzień Czekolady, łasuchy mogą świętować bez ograniczeń

Polacy z roku na rok zjadają coraz więcej czekolady, choć daleko nam jeszcze do mieszkańców Wielkiej Brytanii, Szwajcarii czy Belgii. W 2015 roku zjadaliśmy przeciętnie ok. 5 kilogramów czekolady. 12 kwietnia przypada święto wszystkich łakomczuchów– Dzień Czekolady.


Jest pyszna, a zdaniem niektórych naukowców także zdrowa. Chociaż zawiera sporo kalorii, dziś, z okazji jej święta można sobie trochę pofolgować, skorzystać z porad ekspertów, by wydobyć z czekolady najlepszy smak.

Idealny czekoladowy mus
Jeśli planujesz zrobić idealny mus z czekolady, najbardziej intensywny smak uzyskasz korzystając z czekolady deserowej o zawartości miazgi kakaowej od 55% do nawet powyżej 80%.

Czym więcej miazgi kakaowej zawiera czekolada, tym uzyskasz intensywniejszy czekoladowy smak. Zawartość miazgi kakaowej ma jednak wpływ nie tylko na smak ale i na gęstość musu. Mus z czekolady o zawartości miazgi czekoladowej powyżej 70% będzie gęstszy od musu z czekolady powyżej 50%, nawet jeśli użyjesz tej samej receptury - mówi Marcin Surdyk, ekspert portalu www.mistrzowiewypiekow.pl, wybitny cukiernik z dwudziestoletnim doświadczeniem, autor wielu szkoleń cukierniczych.

Jaka czekolada do wypieków?
Nie bez znaczenia jest to, jakiej czekolady użyjesz. Najlepsza będzie ta w formie odpornych na wysoką temperaturę dropsów czekoladowych lub zwykła czekolada dobrej jakości z minimalnie 70% zawartością miazgi kakaowej.

Wyśmienita polewa
Czekolada jest również wspaniałym dodatkiem do deserów, ciast lub też w formie płynnej świetnie nada się jako polewa do owoców.

Jeśli chcesz upłynnić czekoladę deserową pamiętaj, aby jej temperatura nie przekroczyła 50° Celsjusza, ponieważ powyżej tej temperatury miazga kakaowa zaczyna się spalać. Przy czekoladzie mlecznej oraz białej temperatura nie powinna przekroczyć 45 stopni Celsjusza - radzi Marcin Surdyk.

Wykwintne czekoladowe wióry
Doskonałym dodatkiem do tart, ciast, deserów i lodów są wiórki czekoladowe. Najlepsze są oczywiście te, które sami zrobimy w domu. Wbrew pozorom, przygotowanie ich jest dziecinnie proste. Aby uzyskać czekoladowe wióry, podgrzej czekoladę deserową tak, aby stała się płynna. Następnie rozsmaruj ją cienką warstwą na płaskiej powierzchni, np. na stole. Poczekaj do jej zaschnięcia, a następnie zeskrob ją w formie wiór szpatułką lub nożem.

Smacznego!
1 komentarz

anulka

To ja poprosze!

1 1
ID:66227


Znam i akceptuję regulamin portalu

Polityka

Pogrzeb praw kobiet. Protest przed biurem poselskim PiS

Protesty na ulicach polskich miast, to konsekwencje wyroku Trybunału Konstytucyjnego,..

Radni PiS o wnioskach do budżetu miasta na 2021 rok

28 września radni Prawa i Sprawiedliwości zorganizowali konferencję prasową, podczas..

Radni Lewicy apelują do biskupa A. Wiesława Meringa

Dziś pod Pałacem Biskupim radni Lewicy zorganizowali konferencję prasową, podczas..

Prezydent Włocławka:"Dyskutujmy, ale nie obrażajmy się”

Dzisiaj w ratuszu odbyła się konferencja prasowa, podczas której prezydent Włocławka..

Wybory 2020. Wyniki PKW z ponad 99 procent obwodów

W niedzielę 12 lipca odbyła się druga tura wyborów prezydenckich. Największe..

Dziennikarstwo obywatelskie

Drażliwy temat reparacji a opcja berlińska

Nowoczesna i Platforma Obywatelska dość histerycznie oskarża szeregowego posła..

Rewitalizacja Starego Miasta

Stała się ostatnio modna rewitalizacja we Włocławku. Temat niewątpliwie ciekawy...

Koszykówka dla najmłodszych

Poniedziałek, pogoda nie rozpieszcza, pod Halą Mistrzów typowy dla meczowego dnia..

Pomóż Martynce stanąć na nóżki

Martynka ma 4,5 roku, urodziła się z bardzo rzadką wadą genetyczną - zespołem..

Polska moich marzeń cz.6

Nadszedł kres moich marzeń. Kampania wyborcza czyli niecodzienny festiwal obietnic,..

WOLNE MEDIA