Nowe przysmaki z regionu na Liście Produktów Tradycyjny
Marmolada z buraków cukrowych, piołunówka tucholska i placek drożdżowy - to kolejne produkty z Kujaw i Pomorza wpisane ostatnio na ogólnopolską Listę Produktów Tradycyjnych. Wykaz zawiera już 86 wyrobów i potraw z naszego regionu.
Lista Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi jest przewodnikiem po regionalnej kuchni polskiej, a także źródłem informacji na temat tradycji, sposobów wytwarzania oraz wyjątkowych cech najstarszych polskich przysmaków. Obecność na liście to także promocja produktu oraz pierwszy krok do podjęcia starań o certyfikaty unijne.
Produkty, które reprezentują województwo na ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych to część bogatego dziedzictwa kulinarnego Kujaw i Pomorza. Nasza żywność podbija podniebienia Polaków i Europejczyków, jest klasą dla siebie. Warto smakować jej tu, gdzie powstaje – mówi marszałek Piotr Całbecki
Ostatnio na Listę Produktów Tradycyjnych zostały wpisane kolejne trzy produkty zgłoszone przez: Annę Patyk, Koło Gospodyń Wiejskich Bronisław (powiat radziejowski) - marmolada z buraków cukrowych, Stowarzyszenie LGD Gmin Dobrzyńskich Region Południe - placek drożdżowy, Marzenę Przytarską z Gostycyna (powiat tucholski) - piołunówka tucholska.
Wśród 86 przysmaków z naszego województwa zarejestrowanych dotychczas na Liście Produktów Tradycyjnych jest 25 gotowych dań i potraw, 17 wyrobów piekarniczych i cukierniczych, 14 napojów, 8 produktów mięsnych, 7 warzyw i owoców, 6 produktów mlecznych, 2 produkty z grupy olejów i tłuszczów, po 1 miodzie i produkcie rybołówstwa oraz 5 innych produktów. Na wpis oczekują już kolejne: polanka (herbatka z macierzanki) i susz owocowy (brzad).
Produkty z Kujawsko-Pomorskiego wpisane na listę (
TUTAJ).