We Włocławku uratowano ponad 17954 kilogramów żywności
Klienci Tesco mają możliwość przyłączenia się do walki z marnowaniem żywności. W sklepach sieci, produkty z krótkim terminem ważności są przeceniane. Dzięki temu, co miesiąc Tesco we Włocławku ratuje średnio 17954 kilogramów żywności.
Przecenianie produktów z krótkim terminem ważności jest jednym z najlepszych rozwiązań na ograniczenie marnowania żywności. Takie rozwiązanie oznacza, iż produkty, które mogłyby się zmarnować i zostać wyrzucone jeszcze w sklepie – trafiają do koszyków klientów. W Tesco od wielu lat półka z przecenami jest stałym elementem sklepów. Niższe ceny zachęcają do zakupu, a tym samym - do znalezienia zastosowania dla produktu, który uległby zmarnowaniu.
W Włocławku w ciągu jednego miesiące zostaje uratowane około 17954 kg żywności! W naszym regionie do najczęściej przecenianych produktów należą warzywa i owoce – każda kategoria w wadze niemal 80006 kg oraz nabiał – ponad 22554 kg. Co miesiąc w całej Polsce w ten sposób Tesco ratuje ponad dwa tysiące ton żywności!
Obniżona cena zachęca klientów do zakupów i pozwala ograniczać skalę marnowania w sklepach. Kształtuje także pozytywne zwyczaje - zaczynamy inaczej patrzeć na żywność, którą mamy w domach. Uczymy się efektywnie wykorzystywać produkty ze zbliżającą się datą przydatności, więc zmniejszamy skalę marnowania w naszych domach – podkreśla Michał Sikora, rzecznik prasowy Tesco Polska.
Przeceny produktów to tylko jeden z kanałów wpływających na ograniczanie marnowania żywności w sieci sklepów. Gdy nadwyżka żywności nie zostanie sprzedana, a produkty spożywcze wciąż nadają się do spożycia przez ludzi, zostają przekazane najbardziej potrzebującym. Kluczowa wówczas dla Tesco jest współpraca z lokalnymi Bankami Żywności, Caritas Polska i lokalnymi organizacjami charytatywnymi. Z kolei produkty nie nadające się do spożycia przez ludzi, Tesco przekazuje organizacjom pomagającym zwierzętom - jako „Duża pomoc dla małych przyjaciół”.